Επαναφορά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: 3
Rating: 
0
No votes yet

Στελέχη της κτηματαγοράς, στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχα για την πορεία και την τύχη της ελληνικής κτηματαγοράς. Πολλοί φοβούνται ότι η αγορά των ακινήτων θα ακολουθήσει καθοδική πορεία καθώς διαφαίνεται ότι με βάση τα νέα μέτρα και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, υπάρχει σταθερή επιδίωξη για την απομάκρυνση του Έλληνα από το ‘Ακίνητο’.
 
Το οικονομικό επιτελείο, της κυβέρνησης, σχεδιάζει να επαναφέρει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με παράλληλη κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Ακόμα σχεδιάζεται, το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο να αυξηθεί από τα 100.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ, και για τον έγγαμο χωρίς παιδιά ή έως και δύο παιδιά, από 200.000 - 300.000 ευρώ. Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία, αυτό θα συνδέεται άμεσα, με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και όχι με την επιφάνεια του ακινήτου, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα.
 
Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, διαφαίνεται ότι οι αγορές και πωλήσεις ακινήτων θα παγώσουν, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας, που ήταν ένα καλό κίνητρο, για κάποιον που ήθελε να αγοράσει ένα ακίνητο. Επίσης, οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα ακίνητα μεσαίας και μικρής αξίας, δεν μπορούν να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται σήμερα η αγορά των ακινήτων και αυτό διότι ή απόκτηση αυτών των ακινήτων, εξαρτάται κατά πολύ από τον τραπεζικό δανεισμό. Στις σημερινές συνθήκες όμως της παγκόσμιας κρίσης, όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες του χρήματος. Για αυτό πολλοί αναλυτές, αναφέρουν χαρακτηριστικά, «Μην εκπλαγείτε εάν αρχίσετε να βλέπετε στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο Αγγελίες Ακινήτων μόνο με παλαιά ακίνητα.» Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα φορολογικά μέτρα, το ύψος του φόρου που θα κληθεί να καταβάλει κάποιος αγοραστής ακινήτου, θα είναι ανάλογο της τιμής του ακινήτου που αγοράζει και όχι βάση της αντικειμενικής αξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν μεγάλα σπίτια, θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερο φόρο. Το πρόβλημα που απορρέει από αυτές τις ρυθμίσεις, είναι ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά ακινήτων, καθώς κανείς δεν θα θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο και να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο.
 
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι η ρευστότητα που διαθέτουν οι αγοραστές. Ειδικότερα οι κατηγορία των μικρομεσαίων, όπως είναι λογικό, δεν έχει τη ρευστότητα που απαιτείτε για την αγορά μεγαλύτερων ακινήτων, και για αυτό άλλωστε και καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό. Το θέμα που έχει προκύψει όμως, είναι ότι οι τράπεζες, εν μέσω κρίσης, ζητούν από του αγοραστές να διαθέτουν το 30% των χρημάτων για την αγορά, ποσό όμως που δεν είναι διαθέσιμο από τους υποψήφιους αγοραστές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν πρώτη κατοικία, να στρέφονται σε μικρότερα ακίνητα και όπως είναι φυσικό τα μεγάλα ακίνητα θα παραμείνουν απούλητα.
 
Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, σχεδιάζει να επαναφέρει το Φόρο Κληρονομιάς και Γονικής Παροχής, με αυξημένο αφορολόγητο όριο, σε αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.Κ). Ειδικά για την αγορά πρώτης κατοικίας,, οι αγοραστές θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 11% επί της αξίας που θα διαμορφώνεται, αφού αφαιρεθεί το ποσό του αφορολόγητου ορίου. Απόφαση η οποία έχει οδηγήσεις αρκετούς ιδιοκτήτες στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς όσοι επιθυμούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους θέλουν να προλάβουν τις φορολογικές διατάξεις και κλίμακες που ισχύουν σήμερα. Όπως φαίνεται λοιπόν, η φορολόγηση των ακινήτων είναι αναπόφευκτη, καθώς τα ακίνητα αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για την εκάστοτε κυβέρνηση να μαζέψει κάποια χρήματα, και μάλιστα και σε βάθος χρόνου. Όσον αφορά τη φύση του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, από ότι λέγεται στην αγορά, μάλλον θα είναι κάτι μεταξύ του παλαιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας και του νέου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Εξάλλου υπό τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, είναι δύσκολο για το κράτος να περικόψει έσοδα.

DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2009-12-01 07:35:52
AuthorResource: 

Δωρεάν Αγγελίες Ακινήτων. Καταχωρήστε δωρεάν και τοποθετήστε τις αγγελίες των ακινήτων σας σε προβολή, εύκολα γρήγορα και απλά. Επιλέξτε τους δήμους που θέλετε να προβληθείτε. Για Ιδιοκτήτες & Επαγγελματίες, προώθηση αγγελιών για πωλήσεις, ενοικιάσεις ακινήτων κατοικιών, διαμερισμάτων κ.τ.λ.

Category: