Η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να σχετίζεται με την θεραπεία γονιμότητας

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)
Rating: 
0
No votes yet

Οι γυναίκες που εμμένουν στην μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φυτικά έλαια και ψάρια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν μετά από θεραπεία κατά της στειρότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 161 ζευγαριών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας στο κέντρο τους, οι γυναίκες που οι διατροφικές τους  συνήθειες ταίριαζαν περισσότερο με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από εκείνες που η διατροφή τους είχε λιγότερα στοιχεία μεσογειακής διατροφής.
Η μελέτη, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Fertility and Sterility, δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η διατροφή οδηγεί σε επιτυχία της θεραπείας γονιμότητας.
Στην μελέτη παρατήρησης οι ερευνητές ρώτησαν τα ζευγάρια για τις διατροφικές τους συνήθειες, τους χώρισαν σε ομάδες βάσει των απαντήσεών τους, και κατόπιν παρακολούθησαν τις ομάδες μετά από την θεραπεία γονιμότητας.  Τέτοιες μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν την σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Εντούτοις, τα συμπεράσματα δείχνουν έναν πιθανό ρόλο της διατροφής στην επιτυχία της θεραπείας γονιμότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Regine Μ.Μ. Steegers-Theunissen του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ.
Η μελέτη περιέλαβε 161 ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας στο πανεπιστήμιο. Τα 2/3 υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), ενώ το υπόλοιπο 1/3 σε μικρογονιμοποίηση (ICSI), η οποία προτιμάται όταν ο άνδρας έχει υποσπερμία ή κακή ποιότητα σπέρματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1/3 των γυναικών που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχε ποσοστό σύλληψης 30% μετά από IVF ή ICSI. Το ποσοστό σύλληψης στο 1/3 των γυναικών που ακολουθούσαν στο ελάχιστο την μεσογειακή διατροφή ήταν 25%.
Όταν η Steegers-Theunissen και οι συνάδελφοί της εξέτασαν διάφορους άλλους παράγοντες — συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας των γυναικών, του βάρους, της κατανάλωσης αλκοόλ και των συνηθειών καπνίσματος — δεν υπήρξε καμία σχέση μεταξύ της αποκαλούμενης υγιεινής διατροφής και των ποσοστών εγκυμοσύνης.
Η μεσογειακή και η υγιεινή διατροφή είχαν πολλές ομοιότητες, αλλά υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η μεσογειακή έχει επιπτώσεις στην επιτυχία της θεραπείας γονιμότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ένας λόγος είναι η υψηλή λήψη φυτικών ελαίων στη μεσογειακή διατροφή, τα οποία περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά μετατρέπονται σε προσταγλανδίνες, οι οποίες σχετίζονται με την εμμηνορροϊκό κύκλο, την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο πιστά την μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης B6.   Μια σχετική έρευνα κατέδειξε ότι η λήψη βιταμίνης B6 από γυναίκες που είχαν δυσκολία να μείνουν έγκυες αύξησε τις πιθανότητές τους να συλλάβουν, επεσήμανε η Δρ. Steegers-Theunissen και οι συνάδελφοί της,
Ακόμα, η διατροφή είναι μέρος του γενικού τρόπου ζωής ενός ατόμου, και η μελέτη δεν θα μπορούσε να απαριθμήσει όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της εγκυμοσύνης.
Για να αποδειχθεί ότι η ίδια η διατροφή προσφέρει οφέλη θα απαιτούνταν μια κλινική δοκιμή όπου οι γυναίκες θα επιλέγονταν τυχαία για να ακολουθήσουν διαφορετικά διαιτολόγια, πράγμα μετά βίας εφικτό, καταλήγει η Δρ. Steegers-Theunissen.
 

Keyword: 
Οι γυναίκες που εμμένουν στην μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά φυτικά έλαια και ψάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν μετά από θεραπεία κατά της στειρότητας σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 161 ζε
DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2010-04-16 13:14:56