ΜΝΗΜΟΝΙΟ UBER ALLES

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: 101
Rating: 
0
No votes yet

ΜΝΗΜΟΝΙΟ UBER ALLES
Πραγματικά απορώ για τις πολιτικές εξελίξεις και γι' αυτό μοιράζομαι τον προβληματισμό μου.
Πώς είναι δυνατόν να δυναμιτίζεται η προσπάθεια της χώρας για βελτίωση των δημοσιονομικών της μέσω της <εκκρεμότητας> των εθνικών εκλογών όταν έχουμε τις παρακάτω σημαντικές ενδείξεις αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών σε σχέση με την υφιστάμενη  κατάσταση των οικονομικών και δημοσιονομικών δεδομένων: τη σημαντική αποκλιμάκωση των spreads στην αγορά των Ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή αύξηση του μ/κ από την ΕΤΕ η οποία σε μεγάλο βαθμό, ισοδυναμεί με την παρουσία του Ελληνικού κράτους, μέσω της εξόδου της στις αγορές.  Αναπόφευκτα, προκύπτει το ερώτημα: μήπως επιδιώκεται, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, να μείνουμε προσκολλημένοι στο μνημόνιο το οποίο δείχνει να εξελίσσεται σε <μνημόσυνο> της Ελληνικής οικονομίας, εξ΄ου και τα σενάρια της αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του χρέους, γεγονός που υποστηρίζεται από τους πλέον έγκριτους οικονομολόγους και έντυπο τύπο, παγκοσμίως .
Το τελευταίο διάστημα επιτυγχάνονταν η σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads που έδινε έστω και σε βάθος χρόνου, την πιθανότητα ταχύτερης εξόδου στις αγορές και την απεξάρτηση της οικονομίας από τις αδιέξοδες πολιτικές του μνημονίου. Ζητώ συγγνώμη από τους απανταχού θιασώτες της πλήρους συμμόρφωσης με το μνημόνιο αλλά οι πραγματικές εξελίξεις τους ξεπερνούν: η Ουγγαρία κάλυψε επιτυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας της, παρόλο που έδιωξε στην ουσία με τη στάση της την αντίστοιχη τρόικα, λόγω της μη πιστής εφαρμογής των εντολών της. Η Ελλάδα εφάρμοσε με απόλυτη συμμόρφωση έως σήμερα το μνημόνιο. Η δυνατότητα εξόδου στις αγορές θα μπορούσε να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, εν μέρει και ως επιβράβευση των αγορών για την τήρηση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Προέκυψε δηλαδή όφελος που θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει η Ελληνική οικονομία. Αυτή τη στιγμή και με τη συζήτηση περί εκλογών, τα spreads, για τα οποία θυσιάζεται το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων Ελλήνων εδώ και ένα χρόνο με άγνωστη ημερομηνία λήξης, έχουν απογειωθεί στην κυριολεξία!
Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι ανακύπτει πολιτικό θέμα λόγω των πολιτικών προεκτάσεων των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάγια άποψη μου είναι ότι όλες οι αποφάσεις είναι, πάνω από όλα, θέμα πολιτικής, αλλά τίθεται θέμα προτεραιοτήτων: η εφαρμογή του μνημονίου και η εξέλιξη της υπόστασης του Ελληνικού Κράτους -αυτό διακυβεβεύεται πλέον- δεν αποτελεί πρωτεύον πολιτικό θέμα?!   Η πλήρης διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης την οποία πολύ σωστά ευαγγελίζεται ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνει η σημαία της πολιτικής ζωής έστω και αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα. Αν συνυπολογιστεί και η ξαφνική έξαρση των δεμάτων-βομβών η οποία μεγενθύνει την εικόνα ενός αποσταθεροποιημένου κράτους με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, είναι μάλλον προφανές ότι κάποιοι δεν επιθυμούν μια πιθανή και σταδιακή απομάκρυνση από το μνημόνιο και το επιδιώκουν με κάθε μέσο. Θα μάθουμε ποτέ αν έχει προαποφασιστεί, πέρα από τα δεδομένα του μνημονίου, οτιδήποτε αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα? Αν όχι τώρα, πότε ?!
Υ.Γ  Σε προηγούμενο άρθρο μου στο ίδιο site, είχα υποστηρίξει ότι οι εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή που περνά η χώρα και οι πολίτες, αντιμετωπίζονται με εξαιρετικές λύσεις και όχι συμβατικές. Νομίζω πως η πραγματικότητα, δυστυχώς, με δικαιώνει.
Κατερίνα Μουρλίδου
ΜΒΑ
www.futuresandoptions.gr

Keyword: 
οικονομία μνημόνιο
DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2010-11-06 12:33:23