Ονόματα σκύλων στην αρχαιότητα

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)
Rating: 
0
No votes yet

Στην αρχαιότητα έτρεφαν μεγάλο σεβασμό για τον σκύλο. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την χρησιμότητα και το ρόλο του σκύλου στην ασφάλεια μιας οικογένειας στην αρχαιότητα και στην εξασφάλιση της τροφής με το κυνήγι.
Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη πως η ονοματολογία των σκύλων είχε απασχολήσει ακόμα και τους αρχαίους Έλληνες. Συγκεκριμένα ο Ξενοφώντας - αρχαίος έλληνας ιστορικός - είχε συγγράψει τον κυνηγετικό, ουσιαστικά έναν οδηγό για κυνηγούς και κυνηγόσκυλα και όλα αυτά πριν 2500 χρόνια!
Μεταξύ άλλων αναφέρει για την ονοματολογία των σκύλων πως πλέον κατάλληλα ονόματα σκύλων είναι τα μονοσύλλαβα και δισύλλαβα ώστε να είναι εύκολα στην προφορά τους και εξίσου εύκολα στην κατανόησή τους από τους σκύλους.
Η μεγαλύτερη λίστα με ονόματα για σκύλους σώζεται από τον Ξενοφώντα που εκτός από ιστορικός ήταν και κυνηγός και έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη για τους σκύλους. Ο ίδιος ονόμαζε το σκύλο του Ορμή.
Ήταν συνηθισμένο να επιλέγουν ονόματα των οποίων η σημασία περιέγραφε χαρακτηριστικά ανδρείας και ικανότητας του σκύλου ώστε το όνομα να αποτελεί πηγή έμπνευσης και εμψύχωσης τόσο στο κηνύγι όσο και στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα το όνομα του σκύλου της μυθικής Αταλάντης ήταν Αύρα.
Η ιστορία διασώζει και το όνομα που είχε δώσει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σκύλο του. Το όνομά του ήταν Περίτας. Ενδεικτικό της αγάπης που του έτρεφε είναι το γεγονός πως ίδρυσε και ονόμασε ολόκληρη πόλη με το όνομα του σκύλου του Περίτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που σώζονται, στην αρχαιότητα έδιναν σημασία όχι μόνο στο όνομα του σκύλου καθε αυτό, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να μιλάνε στους σκύλους, και συγκεκριμένα υπογράμμιζαν πως όπως και ο άνθρωπος έτσι κι ο σκύλος επιθυμεί να του μιλάνε σε ωραίο τόνο και εκτιμάει ιδιαίτερα τον έπαινο!
Ενδεικτικό της εκτίμησης που έτρεφαν οι αρχαίοι για τους σκύλους είναι η περίφημη ομήρου οδύσσεια. Σε ένα απο τα πιό συγκινητικά σημεία της οδύσσειας, ο όμηρος περιγράφει πως ο μόνος που αναγνώρισε τον Οδυσσέα όταν επέστρεψε στην Ιθάκη ήταν ο σκύλος του ο οποίος ονομαζόταν Άργος. Ήταν δε τόσο μεγάλη η χαρά του που τον αντίκρυσε που κούνησε την ουρά του και αμέσως μετά έγειρε στο πλάϊ και ξεψύχησε.
Λίστα με σύγχρονα και αρχαία ονόματα σκύλων

Keyword: 
αρχαία ονόματα σκύλων ονόματα σκύλων ονόματα σκύλου
DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2013-04-22 15:30:44
Category: