Πως να κάνετε πιο γρήγορη την ιστοσελίδα σας.

  • Posted on: 26 November 2017
  • By: 352
Rating: 
5
Average: 5 (1 vote)
Πως να κάνετε πιο γρήγορη την ιστοσελίδα σας. Μια γρήγορη ιστοσελίδα είναι πάντα πολύ καλή για τον κάθε χρήστη και του προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από οποιαδήποτε άλλη πιο αργή ιστοσελίδα ακόμα και εάν η δεύτερη είναι πιο κομψή και πιο εύχρηστη. Εκτός από την ευχαρίστηση του χρήστη, η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας παίζει ρόλο και στην κατάταξη της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης και ιδιαίτερα στο google που είναι η μηχανή αναζήτησης που έχει το κύριο μερίδιο στην αγορά της Ελλάδας. Για να είναι γρήγορη μια ιστοσελίδα πρέπει να γίνουν αρκετά πράματα κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας αλλά και μετέπειτα. Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και παρακάτω θα αναλύσουμε μερικούς καθώς και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές για το πως θα μπορέσετε να κάνετε μια ιστοσελίδα πιο γρήγορη.
  • Εικόνες. Το πρώτο κομμάτι το οποίο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι η βελτιστοποίηση των εικόνων, έτσι ώστε αυτές να είναι στο μικρότερο δυνατό μέγεθος αλλά και στον καλύτερο δυνατό τύπο. Ο πιο καλός τύπος για εικονίδια(icons) που έχει και το βέλτιστο μέγεθος είναι ο τύπος svg. Ένα svg αρχείο εκτός από πολύ μικρό μέγεθος έχει και πάρα πολύ καλή “ανάλυση” πράγμα το οποίο το κάνει αγαπητό σε όλους τους developers. Εκτός από τα παραπάνω ένα svg αρχείο επειδή είναι vector μπορεί να κάνει ή να συμμετέχει σε πάρα πολλά animations ( π.χ. να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται). Την βέλτιστη απόδοση για εικόνες την συναντάμε σε εικόνες τύπου pg τις οποίες με εργαλεία όπως το ImageOptim μπορούμε να τις συμπιέσουμε ακόμα περισσότερο και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ιστοσελίδες μας.
  • Caching. Μια τεχνική η οποία σίγουρα θα δώσει ταχύτητα στην ιστοσελίδα σας είναι η τεχνική του caching των σελίδων της ιστοσελίδας σας. Η ιστοσελίδα σας εφόσον είναι δυναμική (στις μέρες μας λίγες ιστοσελίδες δεν είναι δυναμικές) κάνει κλήσεις στην βάση δεδομένων. Κάθε κλήση που κάνει στην βάση δεδομένων καθυστερεί την ιστοσελίδας σας να γίνει display στον browser σας. H μέθοδος caching στην ουσία δημιουργεί στιγμιότυπα τις ιστοσελίδας σας έτσι ώστε να παραληφθούν όπου είναι δυνατόν αυτές οι κλήσεις. Εάν χρησιμοποιείται το wordpress ένα πολύ δημοφιλές plugin που κάνει αυτή τη δουλειά και σας λύνει τα χέρια είναι το w3 total cache.
  • CDN Εκτός από το caching μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο CDN(Content Delivery Network) δηλαδή ένα δίκτυο servers οι οποίοι ανάλογα με το που βρίσκεται ο υπολογιστής που ζητάει την ιστοσελίδα εξυπηρετούν σύμφωνα με το ποιος server βρίσκεται πιο κοντά στον υπολογιστή. Στα CDN επίσης αποθηκεύονται και εκεί πολλά στοιχεία της ιστοσελίδας μας όπως css και javascript αρχεία αφού και αυτά στην ουσία είναι servers που χρησιμοποιούν την caching τεχνική. Ένα πολύ καλό CDN NETWORK που στην βασική του έκδοση είναι δωρεάν είναι το CloudFlare.
  • Hosting Φυσικά μιλήσαμε για το πως να ελαχιστοποιήσουμε τις κλήσεις προς την βάση δεδομένων του server μας αλλά δεν επικεντρωθήκαμε και δεν μιλήσαμε για τα στοιχεία που πρέπει να έχει το πακέτο hosting μας. Τα πιο βασικά συστατικά που πρέπει να έχει ένας καλός server είναι σκληρό δίσκο τύπου ssd , αρκετή μνήμη RAM ( για e-shop τουλάχιστον 4 GB) . Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το λειτουργικό σύστημα ( συνιστούμε κάποιο Linux based σύστημα) αλλά και η έκδοση της γλώσσας που θα χρησιμοποιήσετε (π.χ. η εάν χρησιμοποιήσετε κάποια τελευταία έκδοση της PHP σε σχέση με κάποια όπως η 5.0 μπορεί να δείτε διαφορές ακόμα και στο 60%!)
  • Combine Minify Ένα ακόμα που πρέπει να σταθούμε είναι ότι πρέπει τα css και js αρχεία μας να είναι minified και εάν είναι δυνατόν να είναι συνδυασμένα σε 1 αρχείο. Εάν κάνουμε combine και minify τα αρχεία μας τότε με το minify θα έχουμε πιο μικρά αρχεία και με το combine θα έχουμε λιγότερες κλήσεις προς τον server. Βέβαια από τις αρχές του 2007 και μετά έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο το πρότυπο http2 κατά το οποίο μπορούν ταυτόχρονα να κατεβαίνουν αρχεία από τον server στον browser (κάτι το οποίο δεν ισχύσει με το απλό http) και σε ορισμένες περιπτώσεις το combine να μην αποδειχθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
  • Browser Caching Το τελευταίο που θα σας προτείνουμε να κάνουμε είναι ίσως και ένα από τα πιο σημαντικά. Ο browser ενός χρήστη κρατάει τα αρχεία της ιστοσελίδας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα ζητάει συνέχεια από τον server και να φορτώνει η ιστοσελίδα πιο γρήγορα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς ώς κάτοχοι μιας ιστοσελίδας ή διαχειριστές είναι να ορίσετε πια αρχεία δεν ανανεώνονται συχνά και να ορίσετε headers για το πόσο καιρό μετά το αρχικό download τους θα πρέπει να τα ζητήσει ξανά ο browser. Για παράδειγμα εάν ορίσω headers να λήξει ένα αρχείο css σε 5 μέρες , εάν δεν καθαρίσω την cache του browser για τις επόμενες 5 μέρες από το πρώτο άνοιγμα της ιστοσελίδας δεν θα κατεβάζω το css αρχείο και θα χρησιμοποιώ το ήδη υπάρχων.
Οι παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πιο γρήγορη την ιστοσελίδα σας και να κάνετε χαρούμενους τους χρήστες σας αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.
Keyword: 
ιστοσελίδες, ταχύτητα ιστοσελίδων
AuthorResource: 

Το άρθρο γράφτηκε από τον Δημήτριο Βλάγκα που ασχολείτε με την κατασκευή της ιστοσελίδας από το 2009

Category: