Τι είναι το green coffee;

  • Posted on: 5 November 2013
  • By: IwannisTsek
Rating: 
0
No votes yet

Σε όλους αρέσει ο καφές, δεν είναι τυχαίο πως είναι ποιο δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη του International Coffee Organization, ο μέσος καταναλωτής, πίνει περισσότερα από 6 κιλά καφέ τον χρόνο.Οι περισσότεροι, τον προτιμούμε λόγο της εξαιρετικής γεύσης και του έντονου αρώματος του. Άλλοι το πίνουν για να γεμίσουν ενέργεια από την καφεΐνη που περιέχει. Όμως, η καφεΐνη είναι μόλις ένα από τα δραστικά συστατικά που περιέχει ο καφές.Οι πράσινοι κόκκοι καφέ (γνωστοί ως green coffee beans) περιέχουν μία σειρά από δραστικά συστατικά και ενώσεις. Το χλωρογενικό οξύ είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά που περιέχει ο πράσινος καφές, ή green coffee. Για την ακρίβεια, το εκχύλισμα green coffee , περιέχει χλωρογενικό οξύ σε συγκέντρωση τουλάχιστον 45 %.Τελευταία, το εκχύλισμα πράσινου καφέ έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών επιστημόνων αλλά και καταναλωτών, επειδή βρέθηκε πως έχει ισχυρές διαιτητικές ικανότητες.Η δύναμη του καφέΟ καφές είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα φυτά, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περιέχονται στην διατροφή μας. Ο καφές περιέχει πολλά σημαντικά αλκαλοειδή όπως για παράδειγμα η θεοφυλλίνη, θεοβρωμίνη, και η παραξανθίνη.Επίσης, ο καφές είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα και υδατάνθρακες. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συστατικά του καφέ - το χλωρογενικό οξύ - έχει προσελκύσει τελευταία πολύ ενδιαφέρον. Το χλωρογενικό οξύ είναι ένα φαινολικό οξύ, είναι δηλαδή ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.Το χλωρογενικό οξύ του green coffee, ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ένας αριθμός μελετών δείχνουν ότι το χλωρογενικό οξύ και το green coffee γενικότερα, βοηθά στην μείωση του βάρους, στον έλεγχο του μεταβολισμού του λίπους, στη μείωση των τριγλυκεριδίων , ενισχύει την καρδιά, το συκώτι και τέλος μειώνει την χοληστερίνη.Green Coffee κόκκοιΟι κόκκοι καφέ φυτρώνουν σε μεγάλα δέντρα, σε πολλές χώρες του κόσμου. Σχεδόν τα μισά καφεόδεντρα υπάρχουν μόνο στην Νότια Αμερική. Τα φρούτα του καφέ είναι μικρά, με κόκκινο χρώμα (στην αρχή) και μοιάζουν με μούρα. Κάθε φρούτο περιέχει δύο σπόρους.Τα φρούτα μαζεύονται με το χέρι και μερικές φορές με ειδικά μηχανήματα. Αυτό που ονομάζουμε εμείς green coffee, είναι πρακτικά κόκκοι καφέ που έχουν συγκομιστεί, αλλά δεν έχουν περάσει την διαδικασία του καβουρδισμού. Έτσι έχουν κρατήσει το τελικό πράσινο χρώμα που έχουν αφού ωριμάσουν.Ο καβουρδισμός έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει στον καφέ τον χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που έχει. Τα ροφήματα από green coffee είναι εξαιρετικά πικρά και άνοστα. Δεν αρέσουν σε σχεδόν κανένα.Όμως, ο καβουρδισμός έχει ένα μειονέκτημα. Αφαιρεί σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι κόκκοι green coffee, μεταξύ αυτών και το χλωρογενικό οξύ. Κανονικός καφές vs Green coffee Όπως είπαμε, ο κανονικός καφές είναι πιο εύγευστος και έχει ωραίο άρωμα. Επίσης, διατηρεί σχεδόν στο ακέραιο την περιεκτικότητα του καφεΐνη.Από την άλλη, ο πράσινος καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, που έχει πολλαπλά οφέλη και φυσικά αδυνατίζει. Για αυτό το λόγο συνίσταται να πίνεις κανονικό καφέ και να καταναλώνεις σε τακτική βάση κάποιο συμπλήρωμα green coffee.