Φωτοβολταικα Συστήματα και ΑΠΕ στην Ελλάδα του 2012

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: 248
Rating: 
0
No votes yet

Ύστερα από δύο παγκόσμιες πετρελαϊκές κρίσεις, τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και κάτω από την εκτίμηση ότι οι πετρελαιοπηγές κάποτε θα στερέψουν η παγκόσμια οικονομία αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας και μάλιστα όπου αυτό είναι εφικτό ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν με περαιτέρω μόλυνση το φυσικό περιβάλλον.
Έτσι λοιπόν, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με κυριότερες τη γεωθερμία, την ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια.
Αρχικά, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ήταν μια πολύ δαπανηρή έως και ασύμφορη υπόθεση. Με την πρόοδο, όμως, της τεχνολογίας το κόστος διαρκώς μειώνεται και η αξιοποίηση των ΑΠΕ γίνεται οικονομικά συμφέρουσα και γι’ αυτό ελκυστική για επενδύσεις.
Η Ελλάδα λόγω της γεωφυσικής της θέσης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Ιδιαίτερα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας το γεγονός ότι η χώρα μας έχει κατά μέσο όρο ηλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο, σε συνδυασμό και άλλους παράγοντες όπως είναι η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, αξιοποιώντας σωστά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μπορούμε να διαπρέψουμε και να επωφεληθούμε.
Ήδη, βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης εκστρατείας για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Όλο και περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες, αλλά και απλοί πολίτες εγκαθιστούν φωτοβολταικά συστήματα σε ελεύθερες επιφάνειες γης, αλλά και σε στέγες, σπιτιών, εργοστασίων, αποθηκών και άλλων στεγάσιμων χώρων.
Έννοιες, όπως «φωτοβολταϊκό πάρκο» ή «φωτοβολταικα σε στέγες», οι οποίες μέχρι πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό, σήμερα αποτελούν θέμα όχι μόνο για συζήτηση, αλλά και για επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Είναι έξω και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι όσο ξεκαθαρίζει το νομοθετικό πλαίσιο και η δυνατότητα των τραπεζών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, να ανοίξουν τις στρόφιγγες των δανείων προς τους επενδυτές, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ήδη, ξένοι επενδυτές εποφθαλμιούν τον ήλιο της χώρας μας και επιθυμούν να μας τον «κλέψουν». Είναι στο χέρι μας να μην τους το επιτρέψουμε. Αρκεί να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Και κυρίως να είναι σοβαροί και υπεύθυνοι αυτοί που νομοθετεούν, κυβερνούν και κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που μας χάρισε η φύση.
Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι προς το παρόν πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και των άλλων μορφών ΑΠΕ (Γεωθερμία και Αιολική Ενέργεια) μπορεί να γίνει παράλληλα. Με προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρέπει να υποστεί τις συνέπειες εξαιτίας των πλεονεκτημάτων του…

Keyword: 
φωτοβολταικα συστηματα απε ελλάδα ανανεωσιμες πηγες ενεργειας
DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2012-03-20 21:45:37
AuthorResource: 

Φωτοβολταικα Συστήματα Terra Verde