Όχι στη μαστογραφία

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: 157
Rating: 
0
No votes yet

Η μαστογραφία θεωρείται σήμερα ο κύριος πυλώνας της αντικαρκινικής πρόληψης στις γυναίκες. Εκστρατείες ενημέρωσης, λεωφορεία - φορητοί μαστογράφοι που εξορμούν σε ανυποψίαστες γειτονιές και ηχηρά μηνύματα, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία επιδημία που «μαστίζει το γυναικείο πληθυσμό» και η οποία μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς με την «έγκαιρη διάγνωση». Οι γυναίκες βομβαρδίζονται με άπειρα μηνύματα ενώ εκστρατείες οργανώνονται συνεχώς υπό την αιγίδα αφελών και υποκριτών πολιτικών που δεν δίνουν δεκάρα για την ουσία και ενδιαφέρονται μόνο για την «επικοινωνία». Πάρτε για παράδειγμα τις τρεις παρακάτω προτάσεις:

  1. «Σουηδική έρευνα έδειξε ότι η τακτική εξέταση με μαστογραφία ελαττώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 30%».
  2. «Σουηδική έρευνα έδειξε ότι πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία 2000 γυναίκες επί 10 χρόνια για να σωθούν από καρκίνο οι 3 από αυτές».
  3. «Νορβηγική έρευνα έδειξε ότι για κάθε 2000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία οι 20 θα υποβληθούν σε αναίτια αντικαρκινική θεραπεία (μαστεκτομή, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία) επειδή η μαστογραφία εντόπισε έναν καρκίνο, ο οποίος ποτέ δε θα εκδηλωνόταν στη διάρκεια της ζωής τους ή θα θεραπευόταν από μόνος του».

Συνέχεια...

Keyword: 
lead time bias ακτινοβολία απόψεις αυτοαση Γρηγόρης Λάσκαρης γυναίκα εκστρατείες καρκινοπαθείς καρκίνος τους μαστού μαστεκτομή μαστογραφία Μιχάλης Πιτσιλίδης όγκος πρόγνωση σφάλμα πρώιμης ανίχνευσης υγεία υπερδιάγνωση χειρουργείο χημειοθεραπεία προλη
DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2011-04-27 14:45:22
AuthorResource: 

Πηγή: lifepositive.gr

Category: