1945 H ιστορία ξεκινά

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: 16
Rating: 
0
No votes yet

1945 H ιστορία ξεκινά... Το 1945 όταν ο Χρήστος Σπανός απολύεται από τον "Ιερό Λόχο"αρχίζει αμέσως το εμπόριο με τον μπρούτζο του πλοίου Βασίλισσα Όλγα που βούλιαξε το 1943 στα νερά της Λέρου. ...
Με τα πρώτα χρήματα ανοίγει το πρώτο του κατάστημα - παντοπωλείο στο Λακκί. Το δαιμόνιο του επιχειρηματία του δημιουργεί ανησυχίες. Έτσι το 1946 ανοίγει κατάστημα ενοικίασης μοτοσακό - τα γνωστά Rexakia -. Τα χρόνια περνούν και οι προσπάθειες για κάτι καλύτερο γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Στο διάστημα αυτό γεννιέται, ο Γιάννης Σπανός (1948).
Οι κόποι φέρνουν αποτελέσματα. Το 1956 ανοίγει το δεύτερο παντοπωλείο στην περιοχή Ξηροκάμπου. Η καλή πορεία και η προσπάθεια για την επιτυχία αρχίζουν να δημιουργούν εχθρούς. Έτσι από το 1957 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Ο Χρήστος Σπανός παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές αλλά το πληρώνει ακριβά με κατηγορίες από ψευδομάρτυρες και συκοφάντες με αποτέλεσμα να καταδικαστεί και να φυλακιστεί στη Pόδο. Mε την πρόσκαιρη φυλάκιση του Χρήστου αρχίζει η οικονομική κατάρρευση της οικογένειας, για να ολοκληρωθεί το 1958 με το ναυγάγιο του "Δωδεκάνησος" στο οποίο υπήρχαν εμπορεύματα του Χρήστου Σπανού.
Κλείνουν τα καταστήματα του και η οικογένεια φεύγει από τη Λέρο για τη Ρόδο όπου ο Χρήστος Σπανός αρχίζει να δουλεύει στην εταιρία ηλεκτρικών ειδών 'Κωσταρίδη".
1962 Η νέα γενιά στον αγώνα... Mια νέα περίοδος ξεκινά για την οικογένεια Σπανού με τα παιδιά να βοηθούν έμπρακτα στις δυσκολίες της Οικογένειας. Ο Γιάννης με τα αδέλφια του ξεκινούν πουλώντας στο λιμάνι της Ρόδου φιστίκια και αμύγδαλα που έψηνε η ίδια η μητέρα τους, η κυρία Παναγιώτα.
Η κ. Παναγιώτα Σπανού στάθηκε πάντα ο καλός άγγελος της οικογένειας. Με την καρτερικότητά της, την αποφασιστικότητάς της και την μεγάλη της καρδιά κατάφερνε να αναστηλώνει το ηθικό των δικών της, προσφέροντάς τους την αγάπη και την αμέριστη βοήθειά της στις δύσκολες όσο και στις χαρούμενες στιγμές της ζωής τους.
Μέχρι και το 1965 ο Γιάννης συνέχισε να πουλά με τα κασελάκια τα προϊόντα του ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και το σχολείο. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με το εμπόριο. Τελειώνοντας το σχολείο δουλεύει σε οικοδομές, ως μπογιατζής. Το 1968 στρατεύεται και ο πατέρας του, Χρήστος ξαναδοκιμάζει την τύχη του ως έμπορος πίσω στη Λέρο. Ο Γιάννης, το 1970 τελειώνει το στρατιωτικό του και γυρίζει στη Λέρο όπου έχοντας προϊστορία ποδοσφαιριστή στη Ρόδο, αναλαμβάνει την τοπική ομάδα ΑΣΕΛ ως προπονητής και την ανεβάζει στην Α κατηγορία Δωδεκανήσου. Συγχρόνως διατηρούσε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο Λακκί έως το 1973 όπου επιστρέφει με τον πατέρα του, στη Ρόδο, νοικιάζοντας το μαγαζί στη γειτονιά Γαριβάλδη και το μετατρέπει σε κατάστημα χονδρικής πώλησης.
1974 Πρωτοπορία στη Ρόδο... Το 1974 αρρωσταίνει ο πατέρας και ο Γιάννης μαζί με τον αδελφό του Γιώργο αναλαμβάνουν το κατάστημα της Γαριβάλδη και από αποθήκη χονδρικής το μετατρέπουν σε Super Market, καινοτομία για την εποχή εκείνη εφόσον ήταν το πρώτο Super Market του νησιού.
Παράλληλα καταφέρνουν να αγοράσουν το κτίριο. Η Πρωτοπορία των Αδελφών Σπανού στο εμπόριο δεν σταματά εδώ. Ο Γιάννης με ένα μικρό φορτηγάκι κάνει χονδρεμπόριο στα χωριά της Ρόδου, στα μικρά μπακάλικα. Η σωστή εξυπηρέτηση και οι καλές τιμές αποδίδουν και το μικρό φορτηγάκι μετατρέπεται σε μεγάλο φορτηγό για την χονδρική. Την διετία 1978 - 80 τα δυο αδέλφια παντρεύονται και δημιουργούν δύο ευτυχισμένες οικογένειες. Από το 1985 αρχίζει να πραγματοποιείται το μεγάλο τους όνειρο. Αγοράζουν το νέο οικόπεδο κι αμέσως ξεκινούν ανασκαφές οι οποίες όμως καθυστερούν λόγω διαφόρων προβλημάτων. Το 1988 αλλάζει το σκηνικό του ανταγωνισμού στη Ρόδο με την είσοδο νέων μεγάλων ονομάτων στην αγορά Την ίδια χρονιά αρχίζουν δειλά και το χτίσιμο του νέου καταστήματος που θα διαρκέσει 4 χρόνια. Δύσκολο και μεγάλο έργο για την Ρόδο και μάλιστα αυτόχρηματοδοτούμενο. Πολύ προσωπική εργασία και προσπάθειες, στερήσεις αλλά και πείσμα για την ολοκλήρωση του καταστήματος. Αγώνες που καρποφορούν το 1992 με έτοιμο το νέο υπερμοντέρνο κατάστημα.
1992 Αρχή μιας νέας εποχής... Το 1992 αρχίζει μια νέα εποχή στην αγορά της Ρόδου. Η εποχή του Υπερμάρκετ Σπανός. 'Ένα μεγάλο έργο ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της 'σύγχρονης Ρόδου". 'Ένα στολίδι για την πόλη που στεγάζεται σε υπερσύχρονες εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκών προδιαγραφών καλύπτοντας συνολική έκταση 9200 m2. H σωστή εργονομία, η μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα ειδικά τμήματα κρεοπωλείου, οπωροπωλείου, croissanterie, Grill, η μεγάλη ευκολία μετακίνησης στα ταμεία, το υπόγειο γκαράζ, οι χαμηλές τιμές και η χαρούμενη ανθρώπινη εξυπηρέτηση είναι τα στοιχεία που κάνουν τον καταναλωτή της Ρόδου να εμπιστευθεί και να κάνει το Υπερμάρκετ Σπανός πρώτο και μοναδικό.
1992 Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ... Τα αδέλφια συνεχίζουν την προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση, για το συμφέρον του καταναλωτή. Με προσφορές, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, το όνομα Σπανός έρχεται πιο κοντά στους ανθρώπους της Ρόδου και ο Σπανούλης, η μασκότ του Υπερμάρκετ Σπανός, γίνεται φίλος όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων. Τα αδέλφια Σπανού δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Mαζί με φίλους Λεριούς ιδρύουν το Σύλλογο Λεριών Ρόδου, "Η Παναγιά του Κάστρου" και αναλαμβάνουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα. 'Έντονη και η δραστηριότητα των αδελφών Σπανού και ατομικά αλλά και ως Υπερμάρκετ Σπανός.
Σημαντική και η βοήθεια στην κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη της Λέρου. Αυτή την προσπάθεια υποστήριξαν και οι κρουαζιέρες του 1994 και 1995 από τα Yπερμάρκετ Σπανός που έχουν ως κύριο προορισμό τη Λέρο. Τη χρονιά μάλιστα αυτή για πρώτη φορά θα γίνει Ανάσταση στην Παναγιά του Κάστρου που η οικογένεια Σπανού πιστεύει ότι στάθηκε πάντα κοντά τους βοηθός και καθοδηγήτρια.
ΛΕΡOΣ - ΕΠΙΣΤΡOΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ. 1995. Ακριβώς μισός αιώνας εμπoρικής δραστηριότητας της oικoγένειας Σπανoύ. Την επέτειo αυτή διάλεξαν να επιστρέψoυν ξανά στην ιδιαίτερη πατρίδα τoυς, τη Λέρo, με τo άνoιγμα νέoυ Υπερμάρκετ. Επένδυση πoυ δημιoύργησε 40 νέες θέσεις εργασίας αρχικά, για τoυς νέoυς της Λέρoυ, συμβάλλoντας έτσι στην επίλυση τoυ πρoβλήματoς της ανεργίας.
ΡOΔOΣ - Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. 1998. Η δημιoυργία δε σταματά εδώ. Μια νέα επένδυση, ένα νέo κατάστημα δημιoυργείται στη συμβoλή των oδών Μιχαήλ Πετρίδη και Καμείρoυ στη Ρόδo, με στόχo την εξυπηρέτηση των κατoίκων της πόλης και των πρoαστίων...Τo επιβλητικό κτήριo των επτά oρόφων καλύπτει επιφάνεια 14.500 τ.μ. συμπεριλαμβάνoντας ό,τι μπoρεί να σκεφτεί και να επιθυμήσει o καταναλωτής. Η άψoγη εξυπηρέτηση και η διευκόλυνση αρχίζoυν από τη στιγμή, κατά την οποία η απόφαση για ψώνια στo νέo υπερμάρκετ Σπανός, γίνεται πράξη. O απεριόριστoς χώρoς για πάρκινγκ, στoυς τρεις oρόφoυς, είναι η αρχή της εύθυμης διάθεσης των πελατών. Η πρoσεγμένη είσoδoς πρoδιαθέτει όλoυς για τo τι ακριβώς θα συναντήσoυν: καθαριότητα, πoλύ καλές τιμές, φιλική διάθεση, τεράστια πoικιλία πρoϊόντων, σεβασμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση. Χωρίς ιδιαίτερη κoύραση μεταφέρεται κανείς από τoν ένα όρoφo στoν άλλo με τoυς κυλιόμενoυς διαδρόμoυς και τα ψώνια γίνoνται παιχνίδι για μικρoύς και μεγάλoυς. Και αφoύ τα ψώνια τελειώσoυν, o Σπανός, δεν αφήνει τoν πελάτη παραπoνεμένo. Τα χρήσιμα δώρα πoυ εξασφαλίζει κανείς με την κάρτα Σπανός είναι μια μεγάλη αφoρμή, εκτός των άλλων, για να πάει και να ξαναπάει πoλλές φoρές.
www.epaggelmatikos.gr
www.spanos.gr

Keyword: 
Υπερμάρκετ Σπανός στη Ρόδο Τρόφιμα στη Ρόδο Super Market Τρόφιμα στη Λέρο Σούπερ μάρκετ στα Δωδεκάνησα
DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2010-04-15 19:45:59